В очакване на раждането на Божия син от 24 декември започват празненствата за Рождество Христово

Днес е Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от 24 декември започват празненствата за Рождество Христово. Във всички православни църкви се отслужва света литургия.

24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия. По традиция броят на ястията трябва да е 7, 9 или 11. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. Парчета се дават и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник. През нощта коледари тръгват по къщите и с народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

Православната църква почита днес св. прпмчца Евгения. Имен ден празнуват Евгения, Евгени, Първан.

 

В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” в София бе извършена вечерната празнична служба по случай Бъдни вечер. Тя се отслужи от наместник-председателя на Светия Синод  - Варненският митрополит Кирил.

През целия ден тв храма имаше много хора. Причината, е че в навечерието на Рождество Христово пристигна иконата от Атон „Пресвета Богородица”.

 

Повече подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Мария Димитрова