Те не могат да напуснат кораба преди той да бъде препродаден или да се подпише протокол за меморишън



10-те български моряци на кораба „Ист Сий Мърчант”, плаващ под флага на Маршалските острови, „са добре, няма бедствие, няма заложници”, в това увери Милен Тодоров, управителят на бургаската фирма-агент „Ви Шипс”.

В неделя ви показахме притесненията на съпругата на член на екипажа на кораба, който е изваден на пясъка в град Карачи в Пакистан за скрап.

В SMS получен от кораба морякът обяснява, че нямат ток, вода и храна и са „като заложници” между настоящи и бивши собственици

„На кораба има храна – свинско месо, които хората ядат в момента, имат и вода, имат и електричество. Няма бедствие, няма заложници. Това е нормална процедура по предаването на кораб. Има кораби в морето по целия свят. Всички моряци не могат да напуснат кораба преди корабът да се продаде или да се подпише протоколът за меморишън на кораба”, обясни Милен Тодоров за Нова ТВ.

Според управителя на фирмата плавателният съд е изваден на пясъка 2 дни преди да бъде подписан договорът между настоящ и бъдещ собственик заради грешка в комуникацията от страна на капитана.

Тодоров увери, че поддържа връзка с кораба по сателитен телефон. Все още няма яснота кога моряците ще бъдат настанени в хотел. Това ще стане едва след подписване договор за продажба на кораба.

След повече от два дни притеснения жената, оповестила за проблема, тази сутрин е получила SMS от съпруга си, в който пише, че всичко е наред.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Цеца Алексова