Доброволците при бедствия и аварии ще се освобождават от такси за детски градини, ясли и кухня

Отряд от доброволци за действия при бедствия и аварии сформират в община Кюстендил. Причината - зачестилите през годините пожари и наводнения в региона.


Отрядът ще заработи от следващата година, а желаещите да се включат в него ще бъдат освободени от някои местни данъци и такси.


Само за месец в община Кюстенсил са постъпили около 40 заявления на кандидат-доброволци. Сред тях е и Стоян Дертлийски.


„Мотивацията ми е продиктувана най-вече от любовта ми и респекта ми към природата и участието ми в този екип, тази бригада е продиктувана най-вече да помагам с каквото мога и аз”, разказва Стоян Дертлийски.


Доброволческият отряд ще премине през специален курс на обучение и ще действа при екстремни ситуации. За да се привлекат повече желаещи, от община Кюстендил обещават данъчни облекчения.


„Освобождаване изцяло от такса битови отпадъци за основното жилище на доброволеца. Доброволците се освобождава от такси за детски градини, детски ясли и такси за млечна кухня , ако се ползва такава”, обяснява Райка Йорданова от община Кюстендил.


Освен това административните услуги също ще бъдат безплатни за одобрените доброволци.


Заявления за доброволци ще се приемат и след Нова година, а очакванията са за по-бързи и навременни действия при критични ситуации.


Повече по темата може да гледате във видеото.