Недоволните ще затварят поетапно пътя към курортния град

Хотелиери и предприемачи от Банско готвят протест. Те настояват за доизграждане на ски зоната в курортния град. Очаква се от 16 часа недоволните да затварят поетапно пътя към курортния град.

 

„Не на зеления рекет! За втора кабина”. Това е мотото на първия протестен ден в Банско. Недоволните настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, за да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

 

На последното заседание на Министерския съвет преди празниците кметът на Банско представи подписка, подкрепена от 8 000 души – хотелиери, граждани и гости на града. Те нястояват за законови промени, които да позволят доизграждането на няколко десетки километра ски писти и на още една кабинкова линия.

 

Проблемите около концесията на ски зоната в Банско продължават вече година и половина. През лятото на 2011-а екоминистърът Нона Караджова призна, че концесионерът на ски пистите – „Юлен”, е нарушил договора, като е завзел много по-голяма площ от разрешената му.

 

Заради незаконното строителство срещу страната ни тече и европейска наказателна процедура.

 

Тогава кабинетът обмисляше промени в Закона за концесиите, с които да уреди неточностите в договорите и на практика да узакони застроената площ. Това провокира недоволството на еко организации, които блокираха поправката.

 

Спънка за строителството е съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято защита се намира национален парк Пирин.