„Някъде в държавата има център за „политическо инженерство”, коментира журналистът Петьо Блъсков

Кризата в съдебната система, атентатът в Сарафово и пробивът в националната сигурност, както и решението да бъде проведен референдум за „Белене” според експерти са само част от скандалите, белязали 2012 година. През следващата 2013 година обаче може да избухнат още по-големи.

 

„В държавата има тих скандал, който ще даде плод на изборите догодина. Този скрит скандал се нарича Кристалина Георгиева”. Така журналистът Петьо Блъсков коментира в „Здравей, България” кои са най-сериозните политически скандали на 2012 година?

 

„Тази дама стои най-отпред в рейтингите на „българските политици”, продължи журналистът. „Нека не подменяме позициите на хората. Ако го правим, това значи само едно – някъде в държавата има център за „политическо инженерство”.

 

Според Блъсков Кристалина Георгиева е „чиновник от Световната банка”, а не политик.

 

„В момента Кристалина Георгиева се намира във фокуса на политическото инженерство. По същия начин се появи и Меглена Кунева”, заяви Блъсков.

 

По думите му това сме го виждали през годините и то е публична тайна. „Знаем какви хора се вкарват там, какви се изкарват”, допълни журналистът. Според него това е политически скандал с проекция и с много дълго действие. Съмненията на журналиста са, че може да се опитат да направят Кристалина Георгиева следващ премиер.

 

„Въпросът е как да не се случи това”, коментира от своя страна пиар експертът Арман Бабикян. По същата логика според него в класациите за политици може да бъде качена и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 

Най-лошият сценарий след изборите през 2013 година обаче би бил нито една партия да не може да състави правителство.

 

„Твърде възможно е след следващите избори България да изпадне в патова ситуация, да не може да създаде правителство, което да ни отведе към втори избори”, смята журналистът Валерия Велева.

 

Що се отнася до обратите в решенията на правителството Велева заяви, че е нормално след три години да има изнервеност, която премиерът „не може да скрие”. „Тежко е да се управлява с малцинство в парламента и в условията на криза”. По думите й обаче колебанията в решенията е диалогичният стил на управлението, търсенето на компромис.

 

Като първи голям скандал на 2013 година обаче журналистката определи референдума, който ще бележи политическото развитие на страната до изборите.

 

Целия разговор гледайте във видеото