Външният министър вече се срещна с Перес и Нетаняху

Министърът на външните работи Николай Младенов пристигна на работно посещение в Израел, официално, за да обсъди планирането на предстоящото честване на 70 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война, съобщиха от дипломатическото ведомство.

По време на изненадващата визита обаче българският първи дипломат трябва да уведоми израелските лидери за хода на разследването на бомбения атентат в Бургас през юли. Стана ясно, че Младенов вече се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес.

Властите в Тел Авив обвиниха ливанската групировка „Хизбулла” и Иран за атаката срещу автобуса с израелски туристи на летището в Сарафово. Досега Техеран отрече да е замесен, а от радикалната шиитска организация не са отговорили официално на израелските обвинения.

България съобщи, че атентатът е бил планиран отвън и е извършен от чужденци, но за момента не е публикувала пълните резултати от дългото разследване, което според властите все още не е приключило, предаде БГНЕС. Канцеларията на Младенов потвърди за срещите с Нетаняху и Перес, но отказа да разкрие подробности.

Резултатите от разследването може да бъдат оповестени още на заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност на 5 февруари. Според публикация в израелската преса очаква се Младенов да предостави на израелските представители копие от доклада на следствието по време на „специална визита” в Израел.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов, който е в Дъблин за среща на вътрешните министри на държавите-членки на ЕС, ще уведоми партньорите на България за последните новини от разследването на атентата.

Петима израелски туристи и българският им шофьор бяха убити при експлозията на 18 юли. От взрива загина и предполагаемият атентатор.