Плащаме ли тока на нередовните платци, без да знаем?

Надбавки като „несъбираеми разходи”, които надуват сметките за тока изкараха на улицата абонати на електроразпределителните дружества. В Югоизточна България и днес ще има протести срещу скъпите месечни фактури.

По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов една от причините за по-високата цена на тока е, че електроразпределителните дружества изваждат печалбата от страната с фиктивни договори с външни консултанти, някои от тях получавали по 60 евро на ден надница.

Откакто дружествата са станали частни, токът е поскъпнал 63%, каза още Каракачанов в студиото на Здравей България. „В същото време трите ЕРП-та са направили над 50 млн. по-малко от предписаните инвестиции… ДКЕВР не си върши работата”, категоричен е той.

„Всички протести в страната имат абсолютно основание,” смята Георги Христов от Гражданско движение ДНЕС. „Това, което виждат хората в сметките, не е цялата истина”, добави той и честити на ЧЕЗ увеличението на печалбата с 241%. „До 2005 г. нещата бяха спокойни, електроенергията се разделяше на нощна и дневна тарифа. От 2007 г. започнаха да се добавят надбавки, като до 2012-а те станаха седем”, обобщи Христов.

„Не мога да кажа защо клиентите плащат в пъти повече… Те винаги са имали право да оспорят сметките, за които смятат, че има грешка”, каза в отговор говорителят на ЧЕЗ Мария Дойчинова. „Подават жалба и се проверява отчитането и формирането на фактурата”, допълни тя.

Дойчинова обаче призна, че процентът на корекциите от общия брой на жалбите не е значителен, въпреки че се проверяват 100% от оплакванията.

Такса „несъбираеми разходи” и други подобни елементи се изискват от Европейската комисия, посочи представителят на дружеството, което обслужва региона. „По тях може да коментира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране”.

Според Каракачанов „несъбираемите разходи” са именно онези сметки, които не се заплащат в ромските гета и от нередовните платци.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.