Процедурата беше разяснена от зам.-председателя на Народното събрание Екатерина Михайлова

Зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова разясни процедурата, която следва след оставката на кабинета „Борисов”.

По думите й първо в парламента трябва да постъпи писмена оставка на правителството, след което депутатите да я гласуват.

Ако парламентът приеме оставката, се открива процедурата. В нея президентът е ключов играч. Той ще започне консултации с парламентарно представените политически групи, след което ще възложи мандат на първата по големина парламентарна група, в конкретния случай това е групата на ГЕРБ.

От ГЕРБ ще имат 7-дневен срок, за да отговорят дали ще правят, или не правителство.

Ако ГЕРБ откаже, мандатът отива при втората по големина група в парламента, в случая БСП. В срок от седем дни социалистите трябва да отговорят дали ще съставят правителство, или не.

Ако не съставят, президентът възлага на някоя от следващите парламентарни групи мандат, но този път не е задължително това да е третата парламентарно представена партия.

Ако и третият път парламентът не успее да състави правителство, президентът разпуска парламента, насрочва предсрочни избори и назначава служебен кабинет.