„Добра” наредба контролира новото строителство, старото е друга тема

Не са малко хората с увреждания, които всеки ден трудно си проправят път в българския град. В същото време в сила е наредба от 2009 г., която урежда сградите, които се строят, да са достъпни за инвалидите още от чертожната дъска.  

 

Наредбата определя изискванията за проектиране, така че елементите на средата да бъдат достъпни”, обясни в „Здравей, България” Нона Димитрова – експерт в Дирекция „Технически правила и норми” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По думите й предложението за изменение в тази наредба е част от цялостна проекта концепция за промени в законодателството и в нормативната уредба, така че всички пречки в законодателството да бъдат премахнати, за да може да се случва тази достъпна среда.  

 

Работи ли обаче наредбата, това е въпросът, който си задават хората със специфични нужди.

 

„Наредбата е много добра. По отношение на правата на хората с увреждания в България това е най-добрият закон”, каза в ефира на Нова ТВ Любомир Велчев, експерт за достъпна среда в Центъра за психологически изследвания. Той посочи, че изпълнението й е проблем на държавата, на контролните органи.

 

Започнахме борба за всички наши конституционни права – свободно придвижване, образование, работа”, каза още Велчев, според който Наредба 4 е съобразена както с българското, така и с европейското законодателство.

 

Проблемът обаче е, че нормативният акт е реално приложим към сградите ново строителство. По думите на представителя на Центъра за психологически изследвания обаче днес има достатъчно технически средства, за да може да се изпълни и по отношение на старите сгради.  

 

„Няма проблеми наредбата да се приложи при новото строителство. Проблемът е със съществуващите сгради и съоръжения, които трябва да бъдат приведени в съответствие”, коментира експертът на МРРБ. „Има един много голям проблем, който трябва да решим с организациите на хората с увреждания”, каза Нона Димитрова. „Когато реконструираме сграда и искаме да я приведем дадена в съответствие с изискванията за достъпност, когато изискването за широчина на дадено пространство е едно, а съществуващото е по-малко – то няма как да се случи”.

 

Повече за проблемите на хората с увреждания и държавния контрол върху достъпността на средата за тях гледайте във видеото.