И използва ли някой ентусиазма на студентите и лицето на Камата - разговор в "Здравей, България"

Христо Стоичков обеща, че ще помага на студентите, които го избраха за лице на своята кампания, с „целия си авторитет на Запад”, като увери, че „партия нема!”. Може ли Камата да обедини протестиращите и ще има ли истински представители на гражданското общество в партийните листи са въпросите, които остават след националната среща в зала „Арена Армеец” под надслов „Бъдещето на България”, чието провеждане легендата на българския футбол подкрепи финансово.

 

За активността на студентите с подкрепата на Стоичков в общественото пространство се завъртяха няколко теории. Едната – че се превръщат в патерица на ГЕРБ. На другия полюс е тезата, че става въпрос за атака на недоволни от ГЕРБ към досега управляващите.

 

„Студентите понасят незаслужени удари, защото преди Стоичков да ни подкрепи за нашите проблеми не се говореше”, отбеляза в студиото на „Здравей,България” Християн Даскалов – главен секретар на Националното представителство на Студентските съвети. „За студентите в България се говори или лошо, или нищо...”, добави той и се оплака, че преди да привлекат за лице бившия национал, техните проблеми не получили трибуна.

 

Струва ми се, че към цялата тази акция са прикачени други интереси”, коментира Борислав Цеков от Движение „Модерна България”, според когото няколко богати хора в държавата се опитват да имитират политически модели като този на движението „5 звезди” на комика Бепе Грило в Италия. А според Нешка Робева проблемът не е в самия Стоичков, а в младежите: „Ако искат да постигнат нещо, ще трябва да пораснат малко, а не да търсят някаква личност, която да ги представлява.”  

 

Ако има картели в България, това са партийните централи”, коментира по телефона някогашният колега на Стоичков от терена Йордан Лечков. Бившият кмет на Сливен видя в мероприятието опит за решаване на вътрешнопартийни проблеми след оставката на управляващите. Бившият министър на спорта Васил Иванов – Лучано каза, че ако спортните герои на България влязат в парламента, ще е много по-различно, по-неестествено за тях: „Парламентът не е спортна зала”, добави Лучано. По думите му въпросът е спортистът да не бъде „прелъстен и изоставен” в политиката.

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.