Застрашен ли е паметникът на освободителя на Кюстендил Ильо Войвода?

Хората в Кюстендил протестират, защото от мюсюлманското вероизповедание са завели дело, с което искат да върнат собствеността си на терена, на който е изграден паметникът на освободителя на града Ильо Войвода. 

 

„Земята е общинска и обществена собственост, посегателството е върху културно-историческо наследство на Кюстендил и на България. Тук сме, за да спрем тази провокация и се надяваме, че те ще се вразумят. Когато посягаш на културно-историческо наследство, когато посягаш на освободителя от турско робство, очевидно имаш провокативни цели”, коментира за „Здравей, България” кметът на Кюстендил Петър Паунов. 

 

Председателят на общинския съвет Иван Андонов обясни, че от мюфтийството предявяват претенции и към други места в Кюстендил, където преди е имало джамии и по тази причина искат да си ги върнат.

 

„Мнението на целия общински съвет е, че това няма как да се случи, защото това са места, трайно свързани с историята и културно-историческото наследство на град Кюстендил”, допълни още той.  

 

„Нека да е ясно, че ако преди 500 години сме били под робство, днес не сме, и няма защо да твърдят, че тези имоти, които са били християнски преди това, могат да бъдат присвоени”, категоричен бе кметът на града.

 

Адвокатът Красимир Руев, защитаващ мюсюлманското вероизповедание, обясни, че претенциите към терена се основават на нотариален акт за собственост на земята от 1935 г.

 

Теренът, за който се претендира, е 96 кв. м. и се намира в противоположния край на градинката – на 60-70 метра от паметника. Самият факт, че Oбщината включва емоционални елементи, показва, че те разбират слабостта в правен аспект на своята позиция”, поясни адвокатът, който отбеляза, че е кореняк кюстендилец.

 

От своя страна, кметът на Кюстендил бе категоричен, че адвокатът не е прав. Защо – гледайте във видеото.