Съюзът между ДСБ и наскоро сформираната от бивши седесари партия „Синьо единство” се разпадна

На тези избори синьо обединение няма да има. Изборният съюз между ДСБ и наскоро сформираната от бивши седесари партия „Синьо единство” се разпадна, още преди да е създадена. 


Изненадващо партията на Иван Костов регистрира в ЦИК коалиция само с един партньор – Български демократически форум. Така няма да се случи анонсираното и скрепено със споразумение през януари общо явяване на изборите с бившите седесари около Надежда Нейнски и Мартин Димитров. То трябваше да прерасне в обща партия след вота. От ДСБ успокоиха, че причините за липсата на ключовия партньор са чисто организационни.


„За партия, която е излязла миналата седмица в Държавен вестник, това се оказа наистина сложен въпрос за решаване. Няма да спекулираме, ще се убедите, че ще работим заедно по време на целия изборен процес”, коментира Веселин Методиев и подчерта, че от ДСБ остават  верни на идеята за проекта за единен десен субект след изборите. 


СДС се разцепи в края на миналата година именно заради намерението на неговите бивши членове да продължат общата си работа с ДСБ. 


„Имат възможност да се регистрират до края на деня в рамките на коалицията”, отбеляза Веселин Методиев.


Това обаче не се случи. Вместо това формацията на Надежда Нейнски се отказа от участие в изборите. В официална позиция оттам заявиха: "Оказа се, че протегнатата ръка за единство е само от наша страна. ДСБ избра да остане при разделението." "Синьо единство" ще обяви на 2 април своята версия за неочакваната раздяла.