Те са недоволни от решението на ЕК, което предвижда забраната на най-често използваните в света пестициди

Над 50 пчелари от Шуменско, Силистра и Разград протестираха пред Областната управа срещу използването на неоникотиноидни пестициди. Беше организира и подписка "Да спасим пчелите". 

 

Протестът е във връзка с решението на ЕК, което предвижда забраната на най-често използваните в света пестициди да се отложи с 2 години. Според пчеларите пестицидите нанасят тежки увреждания на пчелите и завишават смъртността. 

 

Според пчеларите над 70% от пчелните семейства, които отглежда, са унищожени, а като причина изтъкнаха от една страна пръскането с пестициди и от друга - липсата на средства за третиране на пчелите.

 

От началото на годината до момента пчелните семейства в Шуменско са намалели с 30%, отчетоха експертите. 

 

През последните три години пчелните семейства в страната са намалели с около 70% и в момента те са около 200 000, съобщи Даниела Челебиева, председател на шуменската организация на пчеларите. Тя бе категорична, че ако до края на май Европейската комисия не забрани тези пестициди, пчеларите ще искат от новото правителство първия закон, който да гласува да бъде за забрана или мораториум на неоникотиноидните пестициди още от тази есен.