Данни на затворници и психично болни се търгуват на политическия битпазар

Черната търговия с лични данни за подписките на партиите е едно от основните нарушения в хода на предизборната кампания. Използват се данни на хора без тяхно знание. Става въпрос за бази данни на застрахователни компании, пенсионни фондове, затворници, психично болни. Такива са предлагани на различни партии, никоя естествено не признава, че се е възползвала.

 

Това е фалшив старт на кампанията, старт на допинг”, смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. „Когато има проблем с подписката, която е базово изискване, това подлага под съмнение почтеността на цялата кампания на такъв политически субект... Това накърнява силно доверието в процеса”, коментира тя в ефира на Нова ТВ.  

 

„Ако всеки реши да провери дали не е ‘участвал’ в дадена подписка, това означава ГРАО да направи проверка за всеки един от нас. Подозираме, че ще се сблъскаме с физическа липса на капацитет това да се свърши”, каза в студиото на „Здравей, Българя” Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници”. „Но това е най-малкият аспект на въпроса”, посочи той и добави, че „очевидно партиите се държат безкрайно безотговорно към политическия процес”.

 

Случващото се трябва да провокира интереса на Комисията за защита на личните данни, смята представителят на гражданската организация. По думите му „тяхното мнение би било интересно, защото тези бази данни се съхраняват някъде – какъв е контролът върху тях, какъв е достъпът до тях”.

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.