По темата дискутираха представители на основните политически партии, претенденти за парламента

От години нивата на битовата престъпност в България остават високи, а МВР не успява да се справи с проблема. Това призна и доскорошният вътрешен министър Цветан Цветанов. 

 

Във Велико Търново Цветанов заяви, че това е била една от слабостите на предишното управление и ще бъде акцент в работата на ГЕРБ оттук нататък. 

 

Според различните политически партии причините за високата битова престъпност варират между социалните проблеми, демографските и проблемите в МВР. 

 

По данни на Лазар Лазаров от ГЕРБ 60% от криминалните престъпления в страната са битови. Според него причините са няколко като основните са демографската криза и безработицата. 

 

От ГЕРБ смятат, че за справяне с проблема трябва да се увеличи числеността на състава на МВР. 

 

„Нашата програма е помощник-оперативните работници в МВР да преминат към униформената полиция и да бъдат по-близо до хората”, заяви Лазаров. 

 

„Около 80 000 българи през 2011 година са пострадали от престъпления”, коментира представителят на ГЕРБ.  

 

Според Михаил Миков от БСП обаче битовата престъпност е по-висока от официалните данни. 

 

„Полицейски инспектори казват на хората, че няма смисъл да пишат жалби и така спада статистиката на престъпленията”, обясни Миков. 

 

Според социалистите трябва да има преструктуриране на МВР

 

„Има сегменти, които са застинали от 1989 година. Бяхме почнали тези промени, но после бяха спрени”, заяви Миков. Според него за справянето с битовата престъпност усилията на МВР няма да стигнат. По думите му трябва да има социални, възпитателни образователни мерки. 

 

Според Камен Костадинов от ДПС има силни диспропорции в харченето на парите на МВР. По думите му се харчат огромни пари за скъпи операции, а не за битовата престъпност. В регионите, където е най-силна битовата престъпност, трябва да се проведе радикална социална политика, добави той. 

 

Според Атанас Атанасов от ДСБ в момента не виждаме полицаи по улиците, защото те са в канцелариите. 

 

„В нашата програма сме записали кратко и ясно – на всяко населено място по един полицай. Сега има на седем населени места – един полицай”, заяви Атанасов.