Народните представители в 42-рото НС ще получават повече пари от предшествениците си

Новите депутати ще започнат работа в 42-рия парламент с основна заплата в размер на 2415 лв., върху която ще се начисляват добавки за трудов стаж, участие в парламентарни комисии и др. Това сочат данни на Националния статистически институт.


Според правилника на парламента базовият доход на народните представители е равен на три заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. През март в държавната сфера са се разписвали за средно 805 лв.


Така новите депутати ще започнат работа със заплати, които са по-високи с повече от 200 лв. от тези на предшествениците им. Техните възнаграждения бяха 2196 лв. и останаха замразени на нивото от декември 2010 г. с решение на Народното събрание.


Заплатата на президента Росен Плевнелиев също скача. По закон тя възлиза на две депутатски и става 4830 лв.


Възнагражденията на премиера и председателя на Народното събрание пък се изчисляват, като върху депутатските пари се добавят още 55%. Това прави 3743,25 лв.


Хората от властта ще се разминат с увеличението на заплатите, само ако следващият парламент реши да гласува „за” това базовото възнаграждение да остане 2196 лв.


Иначе средната месечна заплата у нас намалява с 3,1% до 778 лв. през първото тримесечие на 2013 г. спрямо четвъртото на 2012 г., сочат още данните на НСИ. Най-голям спад е имало в секторите "Култура, спорт и развлечения" - 17,9 на сто, и в "Образование" - 10,1%.


Най-много пари вземат заетите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - средно 1822 лв. След тях - с 1578 лв, са производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, както и на газообразни горива.


Най-нископлатени са в хотелиерството и ресторантьорството - с 523 лв.