На парти с безплатен алкохол в нощта преди вота студенти получават ваучери за още беплатен алкохол

Безпрецедентна схема за привличане на студентски гласове в Свищов разкри Нова телевизия. На парти с безплатен алкохол в нощта преди вота студенти получават ваучери за още безплатна консумация в заведения на хора, близки до кандидат за депутат от града.

 

Продажбата на алкохол след 9 вечерта вчера е забранена в община Свищов. Въпреки разпоредбата студентите от града са поканени на парти. Официално спиртните напитки са обявени на половин цена, но се знае, че ще има и безплатен алкохол. Партитата са организирани в заведенията на местни бизнесмени с прякори бобслея и дефото. Знае се, че те сътрудничат на кандидата за депутат от техния град. 

 

В два часа след полунощ влизаме в едно от заведенията. Поръчваме си алкохол, но ни го сервират в пластмосови чаши заради забраната да се продава. Ди жеят призовава да пием уиски, което е отлежало определен брой години – броят на годините съответства на номера в бюлетината на който партията, за която знаем, че организира почерпката. Предполагаме, че партито ще свърши в момента, когато се появява полиция.

 

Но не. Освен алкохола, за който си плащаме на половин цена, в заведението се разхожда и мъж с пръскачка на гърба, който налива алкохол в чашите – безплатен

 

На масите в заведението са оставени листовки, които ни насърчават да гласуваме. И обещават още питиета след като гласуваме. Има място за печат, който да удостоверява, че сме минали през урните. Първоначално сервитьорката ми казва, че не знае какви са тези листовки, но после се връща при мен и ми обяснява, че след като ще получа печат и в следващата седмица мога да ползвам безплатната консумация.

 

На сутринта след купона един от студентите отива да гласува. И виждаме как работи схемата с печатите. Момичетата в двора казват, че са представители на гражданска инициатива „Аз гласувам”. Но не искат да ни обяснят каква точно е тази инициатива.

 

Коя политическата партия се опитва да купува студентси гласове с алкохол, какво правиха нейни представители на партито със забранен алкохол, защо полицаите затвориха очи пред събитията в нощните клубове в Свищов – скандалните разкрития очаквайте в Темата на Нова – следващата неделя.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.