"Моторът на ГЕРБ" благодари на Велчев, не на Цацаров и хареса повече Първанов от Станишев

След тежка предизборна кампания, леко уморен и с видимо обран тон, бившият вицепремиер Цветан Цветанов не пожела да коментира резултатите от екзитпол проучванията, които дават преднина от 4 процентни пункт на ГЕРБ пред социалистите след края на изборния ден. Но след като не скри настроението си по отношение на прокуратурата и опозицията, заяви, че е "готов да забрави" и да работи с останалите в новия парламент.

 

Готови сме с правителство, но все пак трябва да изчакаме резултатите и да видим дали трябва да се говори с някои от другите политически формации, или просто ще предложим правителство на малцинството”, каза зам.-председателят на последно управлявалата партия. По думите му всяка такава ситуация води до отрезвяване. "Има възможности както за коригиране на досегашните грешки, така и за осъществяването на един по-прагматичен диалог с всички, които имат определени искания".

 

Цветанов обеща по-подробен коментар след окончателните резултати, но не спести такъв по отношение на естеството на предсрочния вот. „Тези избори бяха различни от всички провеждани досега – видяхте каква провокация и агресия имаше от всички, които бяха срещу ГЕРБ”, каза той в изборното студио на Нова ТВ „Нашият глас”.

 

„Искам да благодаря на всички, които гласуваха, на всички които подкрепиха ГЕРБ”, заяви Цветанов и поднесе извинение на онези, които не са гласували, защото скандалите от седмиците преди 12 май изместили фокуса на политическия дебат.

 

Въпреки умерения тон, думите на Цветан Цветанов съдържаха косвена критика по отношение на действията на държавното обвинение под ръководството на Сотир Цацаров във връзка с разразилите се предизборни скандали, последният от които опорочи денят за размисъл в събота. В ефира на Нова ТВ „моторът на ГЕРБ” направи изказа едно „голямо Благодаря” на бившия главен прокурор Борис Велчев. По думите му „това беше човекът, който не допусна прокуратурата да участва в изборния процес”.

 

Втората „бомба” бе сравнителната оценка между бивш и настоящ лидер на социалистическата партия. „Георги Първанов беше по-добър държавник от лидера на ПЕС Сергей Станишев”, заяви Цветанов по отношение на бившия държавен глава и неговия наследник на председателския пост в БСП.

 

„Европейските институции трябва да проверят всичко, което се правеше в тази кампания”, смята Цветан Цветанов. „Тези компромати, тази помия беше насочена към мен и лидера на ГЕРБ, нямаше политически дебат”.

 

„Политическите партии трябва да работят в интерес на хората”, настоя Цветанов, който е готов да забрави „всичко, което му се е стоварило по време на кампанията”, за да работи с останалите в следващото Народно събрание.