Това е стар обичай, който жителите на града приемат като даденост
В най-големия мегаполис на Европа - Истанбул, наред с модерния бизнес и огромните молове, оказва се е оцелял и един стар обичай, който жителите на града приемат като даденост. Това е риболовът в Златния рог и консумацията на прясна риба в центъра на многомилионния град. За него ще ни разкажат Данаил Глишев и Десислав Митов.
Градът е на два континента, но и на пролива между две морета - Черно и Мраморно. И, уникално, пресечен е от плавателните Босфор и Златен рог. Рибата няма как да не е всекидневие в метрополиса. Риба има на пазара.
Рибата е и по масите на туристическите заведения. Но най-предпочитаната все пак си остава прясната риба, на практика уловена преди час, изчистена и приготвена по традиионен начин. И ресторантите, а и по сергиите се предлага главно това.
Скаридитите също се ловят направо от морето под моста. Чистят ги Нуман и други помощник готвачи и ги подготвят направо за трапезата. Е, условията може и да не се понравят на всекиго. А как се отнасят клиентите на заведенията към рибарите, които са на моста над ресторантите, на знаковия вход към Босфора всеки ден.
Истанбул с около 14 млн. население, замърсяване на въздуха и огромни индустриални предприятия, все още има останалата от стари времена традиция - лов и консумация на прясна риба през 21 век.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Данаил Глишев