Половината в нова анкета смятат, че Орешарски ще защитава тяснопартийни и корпоративни интереси

Състава, шансовете и подкрепата за програмното правителство, което е на път да поеме изпълнителната власт с мандата на "Коалиция за България", обсъдиха в студиото на „Здравей, България” трима експерти от различни области.

 

Това е проектокабинет на българската олигархия, смята политологът Антон Тодоров. „Започвам от главата на това правителство – Пламен Орешарски. Препоръчвам на всеки да похарчи малко време и да провери неговите бизнес съдружия през 90-те години”, каза той.

 

„Ако Пламен Орешарски бъде избран за министър-председател – един ‘Череп’ ще си има премиер в България. Той си имаше финансов министър, а през 2003 г. беше на крачка да си има кандидат за кмет”, добави Тодоров, намеквайки за бизнесмена Васил Божков. Тодоров нарече кандидата на "Коалиция за България" „политически номад” и напомни, че е бил зам.-председател на СДС.

 

„Ако проследим първите реакции, даже по време на самия форум, който проведе БСП, коментарите от вътрешния кръг на социалистическата партия, в социалните мрежи, можем да кажем, че рядко е стартирал кабинет с такава ниска степен на доверие”, отбеляза проф. Кръстьо Петков, който цитира и данни от анкета, според които 40% искат нови избори, разочаровани от правителството, а 47% казват, че този кабинет ще защитава тяснопартийни и корпоративни интереси. По думите на бившия председател на КНСБ мисията на кабинета „Орешарски” е много тежка.

 

„Подкрепата за новия Министерски съвет зависи от разпределението на силите в парламента. Не виждам нито една партия, която да няма интерес г-н Орешарски да състави правителство”, коментира бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов, според когото „ дори ‘Атака’ да врътне някой номер, може би от ГЕРБ ще застанат зад Орешарски, само и само да няма избори”. По думите на финансиста именно бившите управляващи имат най-голям интерес да няма нови избори, защото има натрупване на прекалено отрицателни факти. „Трябва им някой известно време да поеме управлението, за да застанат в ролята на опозиция и да придобият някакъв ореол на мъченици”.

 

Целия разговор с тримата наблюдатели гледайте във видеото.