Новият външен министър обеща защита на българите във Великобритания и не само

Отношенията с Македония са първото, с което ще се заеме „още днес” новоизбраният ръководител на българската дипломация. По думите му проблемът на Македония, особено в последните месеци, не е само с България. Има процеси вътре в страната, които са проблемни и за Европейската комисия, посочи бившият вече евродепутат Кристиян Вигенин.  

 

Не може обаче всичко да се сведе до договора за добросъседство, който София и Скопие трябва да подпишат, смята министърът на външните работи. „Трябва да разширим политическите и икономическите контакти. Това ще помогне за отпадане на част от проблемите, които не са толкова сложни, ще отнеме възможността на екстремисти и в двете държави да задават тона в отношенията”, коментира Вигенин в първото си интервю на новия пост.   

 

Външният министър от кабинета с мандата на "Коалиция за България" иска да се запознае и с доказателствата за участието на „Хизбулла” в атентата в Бургас. „Единственото, което имахме, беше твърдението на двама министри, по-точно обоснованото предположение на вътрешния”, коментира Кристиян Вигенин.

 

„Темата е важна. Още в понеделник ще има среща с представители на другите институции. Ще се запозная внимателно и с доклада. Трябва да разделим двете неща – не може решението за „Хизбулла” да се опира само на предполагаемата връзка на групировката с атентата у нас”, заяви Вигенин, който не изключи възможността България да подкрепи европейските си партньори, ако има решение за включването на радикалната ливанска групировка в черния списък на ЕС.  

 

„Ще продължим усилията да убедим нашите партньори, че кампанията срещу българските имигранти във Великобритания е безсмислена. Опасност от българите няма. Те не са от онези имигрантски общности, които създават проблеми”, каза още Вигенин по тема, която в последните месеци разбуни духовете на Острова и у нас. „Ще направим всичко, за да ги защитим, както чрез европейските институции, така и в двустранните контакти”, увери българският първи дипломат.

 

Въпреки че няма да прави революции в българската дипломация, Кристиян Вигенин ще търси промяна на начина на работа и фокуса на политиката в МВнР. В министерството няма да има реваншизъм, а министърът не смята да спира и решението на служебния министър Марин Райков да се самоизпрати на нов посланически мандат в Рим. Останалите седем назначения на служебното правителство обаче ще бъдат прегледани, защото сред тях имало и хора, които не са толкова безспорни.

 

Позицията на Вигенин по отношение на посланиците, които са работили за бившата Държавна сигурност, е че те трябва да се оценяват в зависимост от техните качества и способности. „Време е да престанем да се фокусираме върху този въпрос. Нито някой ще има предимство затова, че е бил репресиран от предишния министър (Николай Младенов, бел.ред.), нито по някакъв начин трябва да търсим противопоставяне между едните и другите.” По думите на бившия евродепутат дори неговият предшественик не е стигнал докрай в своята офанзива.

 

Гледайте във видеото цялото интервю с Кристиян Вигенин.