Кандидатурата е много силна, заяви лидерът на социалистите

„Знам кандидатурата на г-н Орешарски за втори вицепремиер, много е силна”, заяви в предаването „Здравей, България” лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

По думите му идеята е вторият вицепремиер да се занимава с цялата бизнес среда в България. Той ще трябва да  улесни максимално процеса за правене на бизнес, както и да извърши административна реформа.

 

„Г-н Орешарски дава няколко знака с хората, които бяха избрани в кабинета”, коментира Станишев. 

 

Идеята министърът на правосъдието да е единият вицепремиер, има за цел според Станишев да се покаже, че върховенството на закона трябва да бъде извадено на преден план. 

 

„Много от фигурите в кабинета са уважавани от европейските институции”, коментира Станишев.

 

Същевременно социалистите смятат, че секторът на сигурността се нуждае от сериозна реформа.

 

Плановете ГДБОП да излезе от МВР и да се влее в ДАНС, което ще позволи на агентите от ДАНС да разследват, арестуват и претърсват, Станишев определи като възможност да се постигне „баланс и всеки да си върши работата”.

 

„Това, което се прави с промените, е да се възстановява първоначалната идея и роля на ДАНС", заяви Станишев.

 

Що се отнася до проекта „Белене” и излезлите из медиите информации, че неговият рестарт ще бъде обявен на 5 юни в Златни пясъци, Станишев заяви да не очакваме това.

 

„Трябва да се направи анализ, да се видят плюсовете и минусите”, заяви лидерът на социалистите. 

 

За социалната политика на кабинета Станишев заяви, че има твърд ангажимент от страна на Пламен Орешарски.

 

„Това залегна в предизборната кампания на БСП да се увеличат средствата за отглеждане на дете до 2 години на 310 лева, и това ще бъде направено”, заяви Станишев.