Според проучването 40% от пушачите посещават по-рядко заведения заради забраната

Ресторантьорите отново поискаха отделни зали за пушачи и непушачи в заведенията и обосновават искането с по-ниските обороти, заради забраната за тютюнев дим. Заедно с хотелиерите обявиха, че голяма част от българите подкрепят стария режим за пушене на закрито.

 

Заедно с тютюневия дим през последната година са се поизпарили и печалбите на собствениците на заведения. Цигареното вето е принудило над 40% от пушачите да излизат по-рядко. 20 на сто от хората, които не пушат обаче започват да посещават заведенията по-често.

 

Според проучването, поръчано от ресторантьорите и хотелиерите, 44% от българите не подкрепят пълната забрана, а 40% от пушачите посещават по-рядко заведения през последната година заради ограниченията. 

 

Над 40% от пушачите да излизат по-рядкоВ същото време, паралелни изследвания на нагласите показват, че повече от две трети от българите са против падането на пълната забрана. Анкета в сайта на Нова ТВ показва, че 70% от хората са против отпадането на забраната. Според потребителите на портала dir.bg цигареното вето трябва да остане. 75% от гласувалите не подкрепят идеята за отмяна на забраната за пушене на закрито. 

 

Тази седмица се очаква да бъде внесено, а след това и гласувано предложението на БСП за връщане на пушенето в заведенията. Така на практика цигареното вето може да падне още тази седмица. 

 

Според готвените от социалистите промени в Закона за здравето ще бъде позволено отново да се пуши свободно в нощните заведения. За ресторанти и кафенета пък регламентът ще е както преди – със зали за пушачи. Собствениците на заведения до 60 квадратни метра сами ще избират дали да пуши вътре, или не.

 

"Един от големите браншове е поставен на колене – десетки хиляди хора са загубили своята работа", коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев. "Ясно е, че трябва да има ограничаване на пушенето, но трябва да се отчитат и загубите за икономиката."