От Коалиция за България настояват да разберем повече и за сметките в офшорни зони

Парламентарната група на Коалиция за България излезе с декларация, в която се настоява за бързо прилагане на представените от премиера Пламен Орешарски стабилизационни мерки. Прочетеният от депутата Янаки Стоилов документ съдържа призив за публичност на информацията за парите на държавните предприятия и търговски дружества, която да обясни в кои банки се намират те, в какъв размер и при какви условия са предоставени.

 

От левицата искат също обществото да научи кои медии, колко и при какви условия са ползвали обществени средства през последната година и половина, както и да се разбере повече за лицата и фирмите, които разполагат с капитали и сметки в офшорни зони.

 

Социалистите се обявяват също за реиндустриализацията на България, включително чрез създаване на фирми с държавно участие. Наред с това искат от държавата да съдейства за създаване на предприятия за преработване на земеделска продукция. Народните представители от БСП заявяват подкрепа за решенията за спиране на приватизацията на "БДЖ Товарни превози" и на ВМЗ-Сопот.

 

„Следва обаче да е пределно ясно, че правителството преди всичко е длъжно да даде категорични доказателства за решимостта си да пристъпи към изчистване на публичната сфера от корумпиращи задкулисни центрове на влияние, които през изминалите години тежко поразяват основни сфери на политиката”, се казва в декларацията на Коалиция за България.

 

Народните представители на социалистическата партия се отнасят с разбиране към недоволството на гражданите, като споделят „част от исканията”, издигнати от протестиращите.