Папата призова младите в Бразилия да се борят за промяна и срещу апатията

Три милиона души се събраха на плажа Копакабана в Бразилия, за да чуят обръщението на папа Франциск. Той призова вярващите да не бъдат християни на половин ден, а да водят значим живот. Хората останаха край морето цялата нощ, за да изчакат сутрешната меса на главата на Римокатолическата църква.

 

За посещението на папата на плажа Копакабана беше издигната огромна сцена. Зад нея пък беше построен макет на църква. Докато главата на римокатолическата църква стигне до нея, събралото се множество хвърляше футболни тениски, знамена и цветя в колата му. Папа Франциск каза, че да бъдеш добър католик е като да тренираш футбол. След това обаче той добави, че "Исус предлага много повече от Световната купа по футбол".

 

В проповедта си Франциск прикани протестиращите срещу корупцията в Бразилия, да продължат да полагат усилия за промяна чрез борба срещу апатията: „Има млади хора, които искат да поведат промяната. Моля ви, не казвайте, че други са носителите на промяната. Всички вие сте тези, които притежавате бъдещето. Бъдещето на нашия свят зависи от вас.”

 

Папата, който участва в традиционния Ден на католическата младеж, прекара в Бразилия пет дни. Това беше и първото му посещение в Латинска Америка, откакто беше избран за глава на Римокатолическата църква.