Градоначалникът смята, че протестите не са дали негативно отражение върху бюджета на града

„Управлението на близо двумилионен град е голямо предизвикателство. Важно е да се спазят конституционните права на хората и те да могат мирно да изразяват гражданската си позиция”, каза в „Събуди се” кметът на София Йорданка Фандъкова на въпрос как се управлява град, който близо два месеца е огласяван от протести. Тя уточни, че е важно и да не се блокира работата на града.

 

По думите и много важни в тази ситуация са приоритетите. „Първият приоритет за мен е да няма напрежение, да има мирно протичане на протестните действия”, заяви тя. На въпрос чувства ли се заложник на партийни интереси в тази ситуация тя отговори, че не се чувства заложник на нищо. „Аз съм получила доверието на хората и искам да го оправдая с възможни и адекватни действия в тази ситуация”, каза кметът на София.

 

Според нея трябва да се оцени реално ситуацията, за да се направят приоритетите. Това изисква адекватни решения във всеки един момент. „Няма рецепта. Затова всякакви призиви за забрани, за силово пренасочване на протестиращи са неадекватни в тази ситуация”, допълни Фандъкова.

 

Градоначалникът смята, че протестите не са дали негативно отражение върху бюджета на столицата. „Тази година е отчетена по-добра събираемост на собствените приходи на общината. За първото полугодие са отчетени 8 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година и за първи път има над 50% изпълнение на собствените приходи”, заяви Фандъкова. Тя беше категорична, че строителните дейности на Столична община също не са нарушени от блокирането на центъра на столицата.

 

Целия разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова гледайте във видеото.