Година след като платил глоба за шофиране без колан Росен е длъжник за НАП

Как един платен фиш за шофиране без колан и едно чиновническо недоглеждане, може да осуети изтеглянето на кредит от банка? Зрител на Нова ТВ е попаднал именно в такава ситуация.

 

Историята на Росен започва още в началото на миналата година. Глобяват го за шофиране без колан. Два дни след това той плаща фиша си от 50 лева. Година по-късно обаче, след като се опитва да изтегли кредит от банка, му казват, че в системата на данъчните той все още фигурира като длъжник.

 

И така започва обикалянето от една институция до друга. От приходната агенция твърдят, че грешката не е в системата на НАП, а в тази на „Пътна полиция”.

 

„Истината, е че в НАП се получават за събиране вземания, за които ние вярваме, че са безспорни. Истината обаче, е че паралелно с безспорните вземания средно месечно само в София получаваме 200 глоби, които вече са били платени, но от МВР са подадени като неплатени. Това често поражда проблеми като конкретния случай”, обясни говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

 

По закон всички неплатени глоби, наложени от пътната полиция се пращат към НАП след 6 месеца. Какъв обаче е изходът, ако се окаже, че макар и с платена глоба оставаме длъжник? По думите на Бъчваров тогава се налага НАП и самото задължено лице да търси информация, да получи писмено потвърждение, че не е длъжник, което едва след наличието на писмен документ дава основание на НАП да заличи това вземане.

 

За Росен Василев обаче казусът остава нерешен. Това е причината още преди година от НАП да направят предложения, с които да се сложи край на подобни проблеми. Информацията трябва да бъде изпращана по електронен път, да има софтуер, с който се проверява кои глоби са платени.

 

Още в първите работни дни на новата седмица, Росен получи обещанието на НАП, че проблемът му ще бъде решен. Очаквайте и позицията на КАТ в емисиите  на Новините на Нова през следващите дни.

 

Очаквайте и позицията на кат в емисиите през следващите дни.