По техни думи, за 12 часа усилена работа получават 30-40 евро

За да осигуряват прехраната си, много българи от пограничните райони се трудят в полетата на Гърция. Хората берат тютюн и така заработват допълнителни средства. Дори хора с висше образование са принудени да бъдат берачи на тютюн.


Сред редовните берачи на тютюн в Гърция през лятото е и учителката по философия в хаджидимовското село Абланица Емине Барутева. Върнала се от Гърция едва преди 3 дни, за да се подготви за училище.


„По принцип винаги казвам, че няма да отида, но винаги ходя, защото много труден стана животът, скъп, и няма начин, разказва Емине. 


Прекараното лято в гурбет не е първото за учителката по философия. И макар семейството й също да отглежда тютюн, младата жена и тази година решава да закърпи бюджета с бране на тютюн в Гърция. Грижите за двете си деца поверява на мъжа си.


12 часа усилена работа, но пък се хваща 30-40 евро. Масово е така. Даже семейства заедно с децата си остават покъщнина, всичко и отиват там да живеят, но на мизерни условия”, продължава разказа си жената. 


По думите на съпруга на Емине - Сюлейман Барутев, друга алтернатива няма


В селото на Емине друг поминък няма. Във всяка къща тук се отглежда тютюн. Хората обаче са недоволни от изкупната цена. По предварителна информация и тази година изкупната цената на килограм тютюн у нас ще се запази и едва ли ще надскочи 6.50 лв. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова