Предвижда се да бъде подобрена защитата на бандеролите на цигарените кутии

Цигарите няма да поскъпнат през следващата година, заради увеличение на акциза за тютюневите изделия, защото такова няма да има, увери заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Същото важи и за алкохолния акциз, добави тя. 

 

В плановете на правителството догодина влиза само повишаване защитата на бандеролите, на цигарените кутии и бутилките с алкохол. 

 

Акцизът върху цигарите няма да бъде увеличаван през 2014 г., каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Макар че според европейската директива нивата на акцизите трябва да бъдат увеличени до 2018 г., това няма да се случи у нас през следващата година, гарантира тя. Единствената промяна ще бъде въвеждането на нови бандероли за цигарите и алкохола

 

По европейска директива България до 2018 година трябва да достигне минималните нива на облагане за тютюневите изделия за Европейския съюз, предвижда се поетапно повишаване на акциза, но това ще стане от 2015 г. нататък, обясни Петкова. Заместник-министърът на финансите не се ангажира с прогноза дали  цигарите ще запазят сегашната си цена през следващата година.

 

В момента средната цена на най-продаваните цигари в България е 4,50 лв., а през следващите 4 години ще стигне минимум 5,50 лв., което прави близо 30% увеличение.

 

В същото време, от сайта на Агенцията за обществени поръчки стана ясно, че  финансовото министерство е възложило  на БНБ да отпечата нови акцизни бандероли. Централната банка ще получи 46 млн. лв. за отпечатването на бандероли за цигари и 14 млн. лв. за стикери за алкохол.