В Родопите вече са готови да посрещат гости от Гърция, които ще раздвижат туризма

Пътят между България и Гърция през прохода „Маказа” вече е отворен за движение.  Той свързва градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис - на гръцка. В първите месеци през новия граничен пункт ще бъдат допускани леки коли и камиони до 3 тона и половина. Причината е че част от пътя от гръцка страна все още не е готов. Очаква се след Нова година да започне пропускането и на тежкотоварни автомобили.

 

Новият път е част от трансевропейския коридор номер 9. За хората в кърджалийско отварянето на граничния пункт "Маказа" е надежда, че регионът ще се оживи икономически и ще се даде тласък на местния туризъм.

 

За хората в Кърджалийско отварянето на граничния пункт "Маказа" след повече от половин век е най-важното събитие. Те посрещат новината с огромна радост.

 

От рано сутринта десетки хора започнаха да пристигат край границата. От десетилетия те очакват с нетърпение отварянето на прохода "Маказа", който ги свързва с гръцкия град Комотини.

 

Юсеин Абрамов за последно е преминавал през прохода преди 70 години. Още си спомня как тогава хората са си ходили на гости пеша. И сега иска да измине пътя по същия начин.

 

За хората тук отварянето на границата е свързано както с емоция от близостта на морето, така и с практични очаквания.

 

В Родопите вече са готови да посрещат гости от Гърция, които ще радвижат не само бизнеса, но и туризма.

 

Репортер: Димитър Иванов