Ще отпадне таксата за повторно включване към мрежата

Край на наказателното спиране на тока за една неплатена сметка или незначителна просрочена сума, обещават управляващите. В пакет от законови промени те предвиждат електричеството да се прекъсва при системно неплащане на дължимото и само, ако то надвишава половин минимална работна заплата. Новите текстове ще бъдат внесени в парламента до края на седмицата. 


Сега енергото може да ви спре тока без предупреждение и за 5 лв. просрочена сметка. В бъдещия Закон за енергетиката това ще бъде забранено. Наказателното дърпане на шалтера ще става, ако клиентът дължи поне 155 лева и не си плати две последователни месечни фактури. Идеята е да се докаже, че той тенденциозно е неизряден.


„По този начин аз съм убеден, че 95% от причините за изключване ще отпаднат. Всеки нормален човек, като разбере, че има такъв дълг, ще гледа да си го уреди, преди да му изключат тока”, коментира депутатът от „Коалиция за България” Явор Куюмджиев.


В проектозакона остават и останалите предложения, които вече бяха съобщени. Сред тях е клиентът да бъде изрично и лично предупреден, че предстои спиране на тока. Ще отпадне таксата за повторно включване към мрежата. Предвижда се и по-лесно търсене на правата, ако заради некачествено високо напрежение ви изгорят електроуредите у дома. 


„По принцип клиентът се гледа като виновен и се наказва сурово за най-малкото провинение. Идеята е да се направи така, че отношенията да се направят нормални като в останалите европейски страни”, допълни Куюмджиев.


В парламентарната комисия по енергетика не са постъпвали  жалби за драстично завишени сметки за ток след намаляването на цената с 5%. Председателят й призова всички с подобен проблем да информират депутатите и заяви, че по-висока цена при същото потребление би било тежко законово нарушение. Куюмджиев напомни, че намалението на цената с пет процента ще се усети с фактурите през октомври.