Причина за поскъпването е завишената такса за депониране на отпадъци

Възможно е такса „смет” да поскъпне с до 40% в някои населени места от следващата година, обявиха за Новините на Нова от сдружението на общините. Причина за поскъпването е завишената такса за депониране на отпадъци в общините, които все още не са изградили инсталации за разделяне и преработване на боклука. Днес от организацията на общините обсъдиха с президента Росен Плевнелиев актуални проблеми. 

 

От представителството на местните власти настояха пред държавния глава за повишаване на средствата за общините от догодина.

 

А иначе, от сдружението на общините се обърнаха и към министрите на финансите и на околната среда. Настояват да се преразгледа повишаването на тарифата за депониране на отпадъци, което би довело и до поскъпване на такса „смет”.

 

Сега общините плащат по 15 лева за тон за депониране на боклука. Очаква се догодина таксата да скочи до 35 лева за тон, ако до тогава не се въведат нови инсталации за преработване на отпадъците. 

 

По данни на сдружението, едва малка част от общините са успели да изградят такива инсталации с европейски средства. В останалите общини или местните власти трябва да спрат да плащат за извозването на боклука, или такса "смет" трябва да поскъпне с до 40 на сто.