Борисов прекарал 37 денонощия във въздуха, установи комисията, разследваща полетите на предишната власт

Бившият министър на отбраната Аню Ангелов беше изслушан във временната комисия в парламента, която проверява полетите на бившите управляващи с "Авиоотряд 28". Ангелов беше категоричен, че полетите на правителствения авиоотряд не са били в нарушение на закона и отхвърли обвиненията, че крие информация по темата.  

 

„Нищо не крия. Това, което знам го казвам пред вас”, заяви военният министър от кабинета „Борисов” в изслушване продължило повече от час. Той обясни, че военно-транспортните средства не са бойни машини от състава на ВВС и че транспортирането на личен състав и техника е тяхна задача, а полетите до Безмер, Крумово, Балчик и София са част от изискванията за подготовката им.

 

„Всички министър-председатели са използвали военно-транспортни средства за предвижване”, посочи Ангелов, цитиран от БГНЕС.

 

Аню Ангелов отбеляза, че премиерът, президентът и председателят на Народното събрание са важни елементи за националната сигурност и посочи, че една от мисиите на армията е да оказва помощ, както е посочено и в Националната отбранителна стратегия. Бившият министър на отбраната призна, че е получавал искания за полети от протокола на Министерския съвет, но не се е интересувал от задачите, които е изпълнявал с тези полети министър-председателят. Ангелов уточни, че в депозираните искания са били упоменати само началната и крайната точка, а не целта на пътуванията и списък с пътуващите.

 

Председателят на временната парламентарна комисия Венцислав Лаков пресметна днес, че бившият премиер е прекарал 37 денонощия във въздуха, които умножи по средна скорост от 750 км/ч и изчисли, че Борисов е обиколил екватора 17 пъти. Тези часове и километри са разпределени в 267 от общо 1 810 полета на "Авиоотряд 28". Това стана ясно още на днешното заседание на комисията, която разгледа финансов доклад за разходите, направени за полетите на "Авиоотряд 28" и въздухоплавателните средства на Министерството на отбраната в случаите, в които са се ползвали не за цели на въоръжените сили в периода август 2009 – март 2013 г.