Раздаването на ваучери за декодери ще продължи до 30-и октомври

Аналоговият телевизионен сигнал ще бъде спрян на 30 септември 2013 г. в полунощ, реши днес Органът по цифрова телевизия, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Предложението за датата бе направено от ресорния заместник-министър Георги Тодоров. Той съобщи по време на заседанието, че от днес започва раздаването на декодери за социално слаби граждани в районите Северен централен (с области Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра); Югозападен който обхваща Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област, общините на територията на София град без „Оборище“, както и Югоизточен (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол). Предоставянето на ваучери в тези области, започна на 11 септември.

 

Получаването на ваучерите в цялата страна ще продължи до 30 октомври 2013 г. като тяхната валидност е до 30 ноември 2013 г. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обръща към всички граждани, които имат право на безплатни декодери, да ги получат до края на септември, с оглед решението за спиране на аналоговия телевизионен сигнал.

 

Програмата за доставяне на декодиращи устройства обхваща около 210 000 граждани, които са получили целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г. Тя се реализира на два етапа. Първата фаза на доставка на декодери за социално слаби граждани започна през август.

 

Срокът на едновременно излъчване на аналогов и цифров ефирен телевизионен сигнал бе удължен с около месец, за да се осигури възможност на всички хора с право на ваучер, да се възползват от получаването на безплатен декодер.