Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов, който е баща на двама ученици

27 деца са загинали на пътя през миналата година.Това сочат данни от полицията. Със старта на новата учебна година се увеличава и вероятността от инциденти с деца на път за и от  училище.

 

За да се ограничи този риск от днес в Бургас стартира инициатива „Отдай предимство”. Доброволци, обединени от социалната мрежа Фейсбук, регулират движението на 10 пешеходни пътеки пред учебни заведения по най-натоварените улици в морския град.

 

Всеки един от доброволците има личен стимул, за да застане на пътя в сигнална жилетка и знак СТОП в ръцете и да осигури безопасното стигане на учениците до класните стаи.

 

През първата седмица от новата учебна година доброволците ще дежурят по два часа - в началото и края на двете учебни смени.

 

Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов, който е баща на двама ученици. Само за 3 дни набра доброволци за 10 пешеходни пътеки.

 

Доброволците в Бургас се надяват от примера им да се заразят всички по-големи градове в страната, а в морския град кампанията да продължи и след първата седмица от новата учебна година.

 

Репортер: Цеца Алексова