Срещата е по инициатива на вицепрезидента Маргарита Попова

Работна среща в президентството ще обсъди положението на сирийските бежанци и най-вече на жените и децата, потърсили и получили закрила в България, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Срещата е по инициатива на вицепрезидента Маргарита Попова.

 

По данни на Държавната агенция за бежанците през 2013 г. се забелязва значително увеличение в броя на чужденците, които търсят закрила в България. Особена загриженост буди броят на децата и жените, търсещи закрила, които са сред най-уязвимите, отбелязват от администрацията на президентството, предаде БГНЕС. От съобщението става ясно, че за първите осем месеца на годината броят на децата, търсещи закрила е бил над 690, от тях 454 сирийски деца.

 

Целта на работната среща е да бъдат обсъдени проблемите и предизвикателствата в осигуряването на условия за настаняване, социални и медицински грижи за децата и жените, търсещи закрила, в съответствие с международните ангажименти и отговорностите на страната ни като държава-членка на Европейския съюз. Сред най-важните въпроси е намирането на адекватни решения за гарантиране на достъпа до образование на децата, търсещи или получили закрила.

 

За участие в срещата са поканени представители на заинтересованите държавни институции, на Върховния Комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), на местните власти и неправителствени организации с опит в работата с чужденци, търсещи или получили закрила в Република България.