Ако вотът е за цялостна политика, ще блокира правото да се иска недоверие в следващите шест месеца

Първоначалният анонс на ГЕРБ беше, че вотът на недоверие ще бъде за провал в цялостната политика на кабинета. Такова гласуване обаче блокира правото на опозицията да иска недоверие на правителството през следващите шест месеца. Затова Бойко Борисов размислил.

 

„От това, което чух от Радан Кънев, че по този начин обслужваме БСП, това е много тежък упрек към нас, аз не мога да го допусна. За разлика от тях, аз като ми дадат разумен съвет, го чувам”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

След това изявление парламентаристите от опозицията се оттеглиха, за да решат по коя тема да атакуват кабинета първо и решиха вотът да бъде за Министерството на инвестиционното проектиране. Макар Борисов да призна, че той няма как да свали правителството. 

 

„Да, парламентарна церемония за показване на несъгласие с управлението. Това е основен инструмент на опозцията в парламента”, допълни бившият министър-председател.

 

Така опозиционният лидер се оказа в пълно единомислие с един от управляващите.

 

„Напълно нормално е опозицията да иска вот на недоверие. Даже смятам, че ГЕРБ закъсняха. Този вот не отразява интересите на българските граждани, а чисто партиен интерес. Затова той ще бъде категорично отхвърлен от парламентарната група на ДПС”, каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан. 

 

За да бъде успешен един вот на недоверие, за него трябва да гласуват поне 121 депутати. ГЕРБ имат 97. Сметките показват, че дори „Атака” да мине внезапно в опозиция, пак не достига един глас правителството да падне.

 

Вотът на недоверие ще бъде внесен утре – 19 септември, съобщи Борисов. Случайно или не, датата съвпада с отчета на премиера Пламен Орешарски за свършеното през стоте дни управление. От ГЕРБ първо ще искат обяснение защо правителството смени първия министър, както и отчет за четирите месеца, „защо са харчили държавните пари, сгради, секретарки, шофьори, командировки, начинът на назначения, какво свършиха за четири месеца”, посочи Борисов.