Сигналът, който в сряда подготвиха от ГЕРБ, вече е внесен в обвинението

Прокуратурата ще проверява Икономическото министерство за бездействие по арбитражното дело за АЕЦ „Белене”. Сигналът, който в сряда подготвиха от ГЕРБ, вече е внесен в обвинението, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. До дни той обеща резултати и по други сигнали за нарушения в енергетиката. 

 

В сигнала до прокуратурата за бездействие по делото за „Белене” е приложено единствено електронно писмо от адвокатите на консултантската фирма. В него се съобщава, че ако министерството продължава да бави исканите доказателства, България ще трябва да плати неустойка от един милиард евро.

 

„Дали това е така, или не е така ще бъде проверено”, заяви Цацаров.

 

Още в сряда от Икономическото министерство отрекоха да бавят умишлено доказателствата и съобщиха, че НЕК е предоставила всички искани данни. Прокуратурата обеща в кратки срокове да провери това. И още - да посочи изхода и на останалите сигнали за нарушения в енергийния сектор. Цацаров обаче беше категоричен, че всички сигнали без конкретни обвинения в тях ще бъдат връщани.

 

„Получавам едни много дебели папки, в които пише „приложено, изпращаме ви” – защо никой не знае – прокуратурата не е читалня, не е комитет за държавен и народен контрол, не е орган, с който всеки друг държавен орган може да измие бездействието си”, подчерта главният прокурор. 

 

До две седмици прокуратурата ще реши дали да продължи работа срещу лидера на БСП Сергей Станишев заради разследването за изгубени дела със секретни грифове, по които четири години не можа да се стигне до развитие заради връщане от съда.

 

„Бих изразил съмнения дали такова връщане е основателно, но при положение, че в момента работя като прокурор, ще се съобразим с указанията на съда. Решението е много просто – или преценява, че няма престъпление, или иска имунитета на Станишев и вкарва делото за четвърти път в съда”, допълни Цацаров.

 

Държавното обвинение скоро ще представи резултатите и от разследването за бюлетините, открити в Костинброд. Главният прокурор обеща до два месеца обвинителният акт по случая да е готов.