Според медици е възможно да се стигне дори до закриване на лечебни заведения

От следващата година лекари и медицински персонал ще трябва да се осигуряват на по-висок минимален праг, отколкото през тази година. Това породи притеснения, особено в по-малките населени места. Според медици е възможно да се стигне дори до закриване на лечебни заведения.


В златоградската болница казват, че са силно притеснени от вероятността за вдигане на минималния осигурителен праг. Обясняват, че заради ниския брой клинични пътеки,  те и в момента получават заплати под сегашния праг.


„Това допълнително ще утежни финансово болницата и то не само нашата болница, предполагам и всички общински болници. Защото трудно и дори със сегашните осигурителни прагове ние и самият персонал изпитваме затруднения, защото трудно ги достигаме - за сестрите 610 лв. минимален праг, а за лекарите са 850 лв.”, обяснява  д-р Ерон Чинар, директор на болницата в Златоград.


Той обяснява, че болницата няма финансов резерв и за това покриването на евентуален скок на осигуровките ще трябва да бъде за сметка на заплатите. На всичкото отгоре почти всички лекари в болницата са в предпенсионна възраст.

 

 Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова