Желанието на кабинета е да бъде удължен с поне още 7 години

Без съгласието на Народното събрание не може да се вземе решение за удължаване на мораториума върху закупуване на земя от чужденци в България”, коментира днес министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков, цитиран от БТА. Той обаче потвърди, че желанието на кабинета е този срок да бъде удължен с поне още 7 години. Освен това подобно решение за удължаване на срока трябва да получи и одобрението на Европейската комисия, защото при присъединяването на страната ни към Общността, България е поела друг ангажимент. Все още няма запитване до ЕС за подобна нотификация, докато не се вземе окончателно решение за удължаване на мораториума с още 7 години, уточни министърът.

 

Подобно решение се мотивира от раздробеността на земеделската ни земя, която трябва да се окрупнява. Като цяло трябва да стабилизираме нашето земеделско производство и процесите на окрупняване ни обнадеждават, че тя ще бъде изкупена от българските производители”, посочи професор Греков. "Земя и злато се продават в края на живота и българинът знае това", коментира той.

 

Министърът каза също, че в актуализацията на бюджета е предвидено средствата на земеделските производители да бъдат изплатени съгласно обещанията на премиера в размер на 20 до 30 процента до края на годината. Става въпрос за около 250-300 млн. лева.

 

Греков допълни, че повечето от фирмите, закупили земя у нас, са смесени и затова не може да се уточни колко точно е чуждото участие.

 

Цената на хляба няма да се понижи, защото в тази цена не влиза само пшеницата, но и на всички останали компоненти, каза министър Греков. Той бе попитан дали след драстичния спад на цената на пшеницата у нас ще поевтинее и хлябът. "Цената на пшеницата у нас е ненормално ниска, бих казал под себестойността килограм от 29 до 32 стотинки. Страхувам се, че наложиха на България картелен подход, защото в Черноморския басейн тя е значително по-висока", коментира Греков.