По думите му селските казани са разпространени в по-малките населени места

„Стотици милиони левове годишно са загубите за страната и бранша от нелегалното производство на алкохол. Производството в казани е само едната линия, по която преминава нелегалният алкохол”. Това твърди в интурвю за агенция „Фокус” проф. Пламен Моллов, председател на Националната Лозаро-Винарска камара.


Селските казани наистина са разпространени в по-малките населени места и това е обяснимо. Другата линия са обаче цели незаконни цехове, които в много случаи са в големите градове. Един цех за бутилиране на алкохол не е нещо кой знае какво. Той е бутилиране от един бидон в друг бидон или в пластмасови шишета, а това става на ръка и при ниски хигиенни условия. Това са преустроени изби, гаражи, складове”, обясни той.


Запитан дали съществува идея за създаване на отделен контролен орган за нелегалното производство на алкохол, проф. Пламен Моллов отвърна: „Ако държавата осъзнае, че 200 млн. лева или дори 100 млн. лева си струват усилията на десетима души, то е логично да направи такъв орган”.


Мотив, за да си купиш нелегален алкохол със сигурност е по-ниската цена на продукта. Българинът е беден, ние сме бедна страна и хората нямат пари. Статистиката показва, че се отчита известен ръст на консумацията на алкохол и това е ясен показател, че не спира пиенето на ракия. Обеднявайки хората прибягват до по-евтин алкохол. Проблем обаче е и това, че голяма част от хората не осъзнават колко некачествен е този алкохол, тъй като нямат информация”, заключи той.