Най-новото по скандалната тема очаквайте в „Разследване” тази вечер от 19:00 часа

Полицията и прокуратурата продължават да работят по случая с криминалното енерго в Самоков. Проверката започна след разследване на Нова телевизия за незаконната електрическа мрежа в ромската махала в града. Показахме ви, как конкретни хора събират между 20 и 30 лева на домакинство, за незаконно подаван ток.


Още юни видяхме как пред скрита камера ръководителят на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ за района препраща кандидати за редовна партида от махалата към лице с прякор Пиже, който подържал незаконните паяжини от кабели и взимал пари в замяна.


Камерата ни засне как негови роднини обикалят от къща на къща и пращат деца по адресите в самоковската махала, а някои роми признаха, че плащат на такива деца тока, който ползват, въпреки, че той влиза в къщите им без електромери и не се отчита никъде.


След излъченото разследване роми се оплакаха, че мъжът с прякор Пиже заплашил, че ще бие всеки, който говори за незаконния ток в махалата и криминалното енерго, а жителят на махалата Ярослав Мишев, който напук на ромските тартори дръзна да иска законен ток и намеси в схемите името на най новия депутат Александър Методиев – Сали, осъмна с прерязани електрически кабели.


Друг мъж от махалата по прякор Хапе, отново пред скрита камера потвърди в разговор между роми наличието на криминално енерго начело с Трайчо Василев Пиже и призна, че преди години също бил между отговорниците за тока в незаконната мрежа над ромския квартал, но събирал парите около година и се отказал.


МВР – Самоков продължава да разпитва свидетели като част от масовата кражба на ток в продължение на години с милиони щети за редовните платци. Преди дни появата на екипа ни отново в Самоков вся нови смутове сред замесените.


Най-новото по скандалната тема с криминалното енерго очаквайте в „Разследване” тази вечер от 19:30 часа.