Сред тях са лидерът на "Златна зора", четирима депутати от партията и 15 нейни членове

Няколко политици в Гърция бяха обвинени за принадлежност към престъпна група. Сред тях са - лидерът на крайнодясната гръцка партия "Златна зора", четирима депутати от партията и 15 нейни членове.


Това става 11 дни след убийството на ляв активист и рапър, от предполагаем член на "Златна зора", което предизвика ескалация на напрежението в страната.


Полицията обяви, че е открила оръжия, амуниции и няколко хиляди евро в дома на лидера на Златна Зора Никос Михалолиакос. Вчера са били арестувани още 20 души, членове на партията. Сред арестуваните са и говорителите на кройнодесните. Очаква се скоро да бъде гледана и мярката им.


Магистратите трябва да решат дали да ги оставят в ареста до началото на съдебния процес или да им наложат друга, по-лека мярка.


Задържаният за убийството на левия активист и рапър пък заяви, че е поддръжник на крайнодясната партия. В знак на недоволство от арестите, "Златна зора" свика привържениците си на митинг пред сградата на полицията в Атина. Отзоваха се само 200 души, които скандираха лозунги и развяваха гръцкото знаме.


Анализатори припомнят, че за последен път в Гърция са били арестувани партийни лидери и депутати през 1974-та година. Местните медии пък припомнят, че крайнодесните са получили 7 процента на парламентарните избори през 2012-та година.