Работодателят им не е плащал социални осигуровки месеци наред

Четири жени – бивши и настоящи работнички в магазин за хранителни стоки в Бургас, съобщиха за нарушаване на правата им от страна на работодателя. Жените твърдят, че трудовият им ден е с нерегламентирана продължителност на работно време, както и че не са им плащани месеци наред социални осигуровки.

 

Стефка Колева е подала уведомление за напускане преди повече от месец. Разбрала, че не е осигурявана в продължение на 10 месеца. За това време тя получава заплата за 8-часов работен ден, а се случва да работи и по 12.  

 

Преди дни изтекло предизвестието на 24-годишната жена, но все още не е освободена, тъй като нямало човек на нейно място. От Стефка работата трябвало да поеме Милена. По думите ѝ на 20-ия ден от започването си в магазина поискала да напусне.

 

Непрестанно звънях на работодателя си, умолявайки го да прекратим трудовите ни отношения по взаимно съгласие. Той ме заставяше да изпълнявам работа като секретар, тъй като видя в моята автобиография, че съм бивш адвокатски сътрудник и съответно знам някои процедури. Аз отказах да изпълнявам тези задължения, които не ми влизат в трудовата характеристика”, казва тя.

 

Милена е освободена по чл. 70 по Кодекса на труда. В него е посочено, че работникът не е състояние да си върши работата. Работодателят Калин Генов сподели по телефона, че жената е била на изпитателен срок и е преценил, че тя не може да свърши нужната му работа. Той обаче потвърди, че е възможно останалите служителки да имат неплатени социални осигуровки. Като причина той изтъкна финансови затруднения на фирмата му.

 

Младите жени са подали жалби в Инспекцията по труда, откъдето очакват професионална помощ.

 

Репортер: Цеца Алексова