Новите разпоредби ще увеличат налозите на близо един милион собственици на коли

Миналата седмица първи в Новините на Нова разказахме, че правителството готви данъчна промяна, която ще увеличи налозите на близо един милион собственици на автомобили.

 

Днес кабинетът прие тази промяна. От министерството на финансите коментираха, че нямат данни за колко собственици на автомобили данъкът след гласуването на закона ще се промени, но техните изчисления показват, че догодина държавата ще събира от собствениците на леки коли допълнително над 30 милиона лева под формата на данък.

 

Потърпевши от промяната ще бъдат собствениците на автомобили над 4 години, които в момента ползват 50% отстъпка заради това, че колата има катализатор. Новата методика предвижда данъчни отстъпки на база на евро-сертификата за екологичност на колата.

 

Данните, предоставени по запитване на Нова телевизия показват, че например за София от общо 615 хиляди регистрирани коли, по-висок данък ще плащат собствениците на над 180 хиляди автомобила.

 

Във Варна засегнатите ще бъдат 80 хиляди от общо 134 хиляди автомобила, докато в Пловдив по-висок налог ще има за над 70% от колите.

 

Кметовете коментират, че тази законодателна промяна не е обсъждана с общините предварително. „В момента имаме 140 хиляди коли, които ползват отстъпката, защото имат катализатор. Тази отстъпка ще бъде премахната и те ще плащат вече два пъти по-голяма сума. За около 40 000 собственици данъка ще се увеличи с 20%”, каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

 

Грубата сметка за София например показва, че средният данък за тези 140 000 автомобила сега е 64 лева, но ако промяната бъде гласувана от Парламента, собствениците вече ще плащат по около 130 лева годишно.

 

Освен по-високите данъци, голяма част от собствениците на автомобили ще имат и допълнителни административни пречки и допълнителни такси. „Самото лице ще е необходимо да докаже пред нас какъв сертификат притежава точно неговата кола и може би ще се наложи да ходи до КАТ, да си сменят талоните”, заяви Цвета Попова от Агенция „Местни данъци и такси” в Пловдив.

 

Монтьори коментират, че действащата данъчна система и готвената промяна по никакъв начин не стимулират хората, да карат по-екологични автомобили - например такива, които се движат на газ пропан-бутан, или метан.

 

Цените на катализатори за автомобил среден клас варират между 1700 и 5000 лева.

 

Целият репортаж гледайте във видеото.