Промените ще влязат в сила в края на октомври

Нови правила в защита на потребителите на ток ще влязат в сила в края на октомври, ако депутатите одобрят промените в закона за енергетиката.

 

Те предвиждат да можем да не плащаме месечната си сметка за ток, ако тя е с 50% по-висока в сравнение със средната сума от последната половин година. Това ще е така, докато енергийното дружество не изясни каква е причината за тази голяма разлика. Клиентът не трябва да прави тези изчисления сам. Този ангажимент ще имат дружествата, които трябва да ни информират при подобни разминавания.

 

Освен това енергото ще има право да спира тока ни само когато имаме повече от две неплатени сметки или задължения, по-големи от 150 лева – половината от минималната работна заплата. Когато платим, електричеството ще трябва да се пуска отново до 8 часа след като покрием задълженията си, или най-късно до обяд на следващия ден.

 

Отпор винаги има, когато на някого му се вземат права. Колкото и да са нормални в Европа, някои ги възприемат като ненормални тук или като натиск, рекет и желание да бъде изгонен. Не е така. Това, което се опитваме да въведем, е нормалност. Нещо, което в цяла Европа е нормално, да бъде нормално и тук, нищо повече”, заяви заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.