България не може да бяга от ангажиментите си въпреки рисковете, смята военният министър

Бежанският поток от Сирия продължава да е една от основните заплахи за българската национална сигурност, отбеляза военният министър Ангел Найденов.  

 

„Всички ние, граждани и институции, трябва да подходим отговорно към проблема с нарастващата вълна от бежанци”, заяви Найденов преди началото на Обществения съвет по отбранителна политика. Министърът посочи, че България има своите международни ангажименти и не може да избяга от тях въпреки рисковете.

 

Найденов коментира, че не споделя тезата, че трябва да се иска вот на недоверие към правителството за несправяне със ситуацията с бежанците.

 

Затварянето на границата остава възможно, но по думите на Ангел Найденов това е крайно решение, към което не бива да се прибягва.

 

Военният министър определи като логично евентуално свикване на Съвет за национална сигурност при президента във връзка със ситуацията с бежанците, но посочи, че решението за това е по преценка на президента.

 

Найденов видя логика и в идеята неусвоените средства по еврофондовете да се използват за региони, в които има бежански лагери.