Вижте мненията на лидерите на парламентарно представените партии

Макар и с официално признат от Конституционния съд статут на народен представител, Делян Пеевски не дойде на работа днес в парламента. Решението на съдиите обаче бе сред най-коментираните теми в Народното събрание, където депутатите заседаваха под засилена полицейска охрана.  

 

„Решенията на КС по своята същност се явяват част от Конституцията. И несъгласието с решенията на КС, организирането на протести срещу решението на КС по същество се явява несъгласие със самата конституция . Ще го попитам Делян Пеевски защо не е на работа,  но като ме гледате, нали не ви приличам на фелдфебел?”, каза председателят на ДПС Лютви Местан

 

Коментарът на лидера на „Коалиция за България” Сергей Станишев: „Би трябвало да е на работа, след като има решение на КС. Какво ме питат медии за коментар на решението на КС? Решенията на КС в една правова държава не се коментират, те се изпълняват. Обърнете внимание, че трима от съдиите, които са гласували, са от парламентарната квота на ГЕРБ. Какво попитахте Бойко Борисов по този въпрос.”

 

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: „С това си решение още веднъж КС показа, че това, което говорехте месеци наред по време на управлението на ГЕРБ, че ГЕРБ е завзел съдебната система, че назначава съдии – какво се получи?”

 

„Това го решава КС. Как вместо КС да се произнеса аз? Аз дали смятам, или не смятам - не е определящо. Решение на КС няма как един народен представител да го анулира”, подчерта лидерът на „Атака” Волен Сидеров.