Първият кръг от преговорите с Белия дом завърши без успех

Икономическата блокада на САЩ продължава, въпреки че републиканците излязоха с предложение за временно решение по дълговата криза и парализата на федералното правителство. Първият кръг преговори завърши без успех, но двете страни изглежда са близо до споразумение. Тези очаквания бяха изразени и в значителен скок на финансовите пазари.
   

Според в. "Ню Йорк таймс" Барак Обама е отхвърлил плана на републиканците, защото в него не се предвижда едновременното възобновяване на работата на федералните ведомства, които бяха затворени на 1-ви октомври. На излизане от срещата обаче републиканците нарекоха дебата "ползотворен" и обявиха, че следва нов кръг разговори за постигане на споразумение.

 

Предложението им ще отложи с малко повече от месец крайния срок, до който правителството можеше да оперира под сегашния таван на дълга от 16,7 трилиона долара. Този вариант премества решаващата дата от 17-ти октомври на 22-ри ноември.

 

В същото време общественото недоволство срещу политическите игри в Конгреса нараства прогресивно. Проучване показа, че към момента американците харесват повече хемороидите и нечистотиите, оставяни от кучетата по тротоарите, отколкото Конгреса си. Според данните от изследването американските законодатели се радвали само на 8 процента одобрение от страна на гласоподавателите.