Според него Министерството на културата се е превърнало в една пощенска кутия

Управляващите режат от парите за култура, вместо да дадат повече”, каза в „Здравей, България” Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. „Не е моя работа да давам акъл на министрите и управленците откъде да извадят пари, защото навремето, когато плюеха Дянков (*бел. ред. Симеон Дянков, бивш финансов министър от кабинета на ГЕРБ) за неговата политика, той намери пари за култура”, добави той.

 

По думите му сегашното правителство е изтеглило 1 милиард лева заем, който е бил за неотложни нужди. „Оказа се, че тези нужди са петима възрастни пред президентството, за да им платят пенсиите, няколко майки, които не си дават сметка, че техните деца ще връщат този заем. Къде са другите пари?”, попита Мутафчиев. 

 

Според него тези пари трябва да отидат за култура, като той даде пример с това, че държавата трябва да даде пари за изграждането на сцената на Драматичния театър в Пловдив. 

 

За всяко правителство би трябвало да е радост, че публиката в залата става все повече и повече”, каза председателят на Съюза на артистите и добави, че за този кабинет е тъга, когато хората ходят на театър. 

 

Мутафчиев заяви, че реалната цена на билета е около 40-50 лева, но тъй като публиката не може да си позволи такава цена, билетите са по 8-10 лева, а останалото е ангажимент на държавата. „Работата на министъра на културата е не да говори глупости по студията и да хвърля тези във въздуха”, категоричен е актьорът.

 

Според него Министерството на културата се е превърнало в една пощенска кутия, през която преминават пари, за да стигнат до театрите и "тази кутия няма сериозен бюджетар, а има жътвар". „Главният секретар на министерството идва от земеделието. Тези хора не разбират от култура”, обясни той. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.